Followers

Wednesday, September 28, 2011

10 Tips Paling Mudah Kekal Langsing dan Sihat

  1. Elakkan daripada menyekat diri anda dari menikmati hidangan-hidangan utama setiap hari. Tabiat ini hanya akan membuatkan diri kita berasa lapar dan akan mengambil kuantiti makanan yang banyak untuk mengisi perut.
  2. Tidak salah sekiranya anda memilih untuk cuba mengamalkan suplemen  atau pil yang boleh membantu menyerap lemak makanan yang diambil. Cubalah, agar anda boleh terus menikmati makanan kegemaran tanpa perlu risau akan lemak yang masuk ke tubuh.
  3. Senaman juga penting dalam mengekalkan kesihatan dan stamina badan. Jadi,peruntukkan sekurang-kurangnya setengah jam untuk berjoging di sekitar kawasan kediaman anda.
  4. Simpanlah sebuah diari pemakanan anda sendiri yang mencatatkan makanan berserta jumlah kalori yang anda ambil setiap hari. Ini membantu anda memantau dan menilai sendiri apakah makanan yang perlu dikurangkan atau ditambah dalam hidangan harian anda.
  5. Tetapkan satu matlamat munasabah yang mampu anda capai. Misalnya, sekiranya anda ingin mengurangkan berat badan, tetapkan jumlah berat badan yang ingin dikurangkan secara sederhana mengikut kemampuan anda. Sekiranya tidak, anda akan mudah berasa kecewa kerana tidak berjaya mencapai berat badan yang diinginkan dalam masa yang singkat.
  6. Sentiasalah berfikiran positif sepanjang usaha anda ingin menurunkan berat badan . Paling tidak,wujudkan rasa bangga dengan usaha anda itu. Sebenarnya anda tidak perlu perubahan drastik untuk menyedari hasil usaha anda itu.
  7. Kini terdapat banyak makanan yang dijual dengan label bebas lemak. Pun begitu, berhati-hatilah kerana biasanya gula akan dijadikan penganti lemak tersebut. Untuk itu,periksalah terlebih dahulu maklumat nutrisi yang tercatat pada bungkusan makanan yang ingin dibeli.
  8. Amalan memakan makanan dengan kerap tetapi dalam kuantiti yang kecil adalah sangat baik diikuti. Bukan sahaja dapat menghalang anda daripada berasa lapar seterusnya makan dalam kuantiti yang banyak,tetapi ia juga mampu mengekalkan metabolisme dan mengoptimakan tenaga dalam badan.
  9. Timbanglah berat badan anda sekali setiap minggu . Mereka yang  menimbang berat badan dengan lebih kerap biasanya akan mendapati diri mereka lebih terpengaruh  dan peka dengan perubahan terhadap badan mereka. Ini seterusnya akan membuatkan anda pantas mengambil langkah berkesan untuk mendapatkan berat badan idaman.
  10. Tidur yang cukup iaitu tujuh hingga lapan jam pada waktu malam dapat membuatkan anda berasa segar apabila anda bangun keesokkan harinya. Anda juga akan  dapat berhadapan dengan pelbagai masalah yang timbul selain mampu mengekalkan gaya hidup yang sihat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...