Followers

Monday, May 07, 2012

Khasiat Daun Teh

 1. Membantu membakar lemak - Daun teh dapat membantu mempercepatkan tingkat metabolisme kerana pengaruh antioksidanya yang membantu hati berfungsi lebih efektif.
 2. Mencegah penyakit jantung - Diyakini dapat menurunkan kolesterol  jahat LDL kerana pengaruh antioksida yang mencegah oksida kolesterol LDL dalam arteri. Pembekuan trombosis yang abnormal dapat menyebabkan serangan jantung dan strok. Sekaligus mencegah pembekuan darah tidak normak secara efektif.
 3. Menurunkan tekanan darah - Penyebab utama hipertensi adalah sebuah enzim yang dikeluarkan buah pinggang. Ubat hipertensi terkenal adalah ' ACE Inhibitor'. Teh hijau merupakan ' ACE Inhibitor' semulajadi dan beberapa kajian menunjukkan tekanan darah tinggi menurun setelah diberi ekstrak teh hijau.
 4. Anti penuaan - Oleh kerana kandungan daun teh mempunyai anti oksida yang tinggi iaitu 'poluphenols' , maka kegunaanya dapat melambatkan kesan penuaan.
 5. Melindungi dari diabetes
 6. Bau nafas segar - Mengunyah, memakan atau minum teh dapat membunuh bakteria yang hidup di dalam mulut sebagai penyebab bau mulut kerana antibakteria semulajadinya.
 7. Mencegah keracunan makanan - oleh kerana daun teh dikenali sebagai pembunuh bakteria, maka jika berisiko terkena keracunan makanan segeralah dapatkan sedikit serbuk teh dan bancuh menjadi air. Lebih berkesan jika diminum pekat dan pahit.
 8. Meningkatkan ketahanan badan
 9. Menguatkan tulang - Bermanfaat untuk menguatkan tulang kerana ia kaya dengan fluorida. Begitu juga dengan mengamalkan penggunaan daun teh dalam kehidupan akan menghalang enzim menyerang sendi.
 10. Mengurangkan risiko kanser
Kredit :- Rapi
   

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...